Câteva complicați neurologice foarte rare și potențial grave au fost asociate cu vaccinul AstraZeneca, dar și cu cel de la Pfizer.

Cu toate acestea, experții susțin că nu sunt motive pentru a nu mai face aceste vaccinuri.

Cercetătorii au descoperit că pentru fiecare milion de prime doze de vaccin Oxford-Astrazeneca au existat aproximativ patru cazuri de Sindrom Guillain-Barré, o afecțiune neurologică, scrie Express.co.uk. Lucrarea este cea mai mare investigație de până acum privind potențialele efecte secundare ale vaccinului, folosind date din programul de vaccinare din Regatul Unit.

Noile descoperiri vin după ce cercetătorii de la Universitatea din Oxford au analizat datele medicale a peste 32 de milioane de oameni din Anglia.  Ei au concluzionat că Sindromul Guillain-Barre, paralizia facială periferică și accidentul vascular cerebral hemoragic, sunt toate legate atât de infecția cu Covid-19, cât și de vaccinare.

Oamenii de știință au descoperit că pentru fiecare milion de prime doze de vaccin Oxford-Astrazeneca au existat aproximativ patru cazuri suplimentare de Sindrom Guillain-Barré, o afecțiune neurologică manifestată prin amorțeală, furnicături și slăbiciune musculară.

Dr. Lahiru Handunnetthi, coautor al lucrării, a precizat: „În studiul nostru, realizat pe aproape 32 de milioane de oameni, am descoperit că mai multe complicații neurologice, cum ar fi sindromul Guillain-Barre, au fost legate atât de infecția cu Covid-19, cât și de vaccinarea cu prima doză”.

Aceste complicații neurologice au fost foarte rare, dar conștientizarea lor va fi importantă pentru îngrijirea pacienților în timpul programelor de vaccinare în masă din întreaga lume, au subliniat autorii.

„Aceste evenimente adverse sunt foarte rare. Nu este ceea ce ați vedea în mod normal, adică un caz la 1.000 de persoane”,  a subliniat profesorul Aziz Sheikh, de la Universitatea din Edinburgh.

Autorii studiului au descoperit și o asociere între vaccinul Pfizer și accidentul vascular cerebral, deși alți experți au pus sub semnul întrebării acest lucru din pricina insuficienței datelor. Profesorul Sheikh a mai afirmat că reacțiile adverse legate atât de vaccinul Pfizer, cât și de cel AstraZeneca „au fost eclipsate de tulburările neurologice observate după infectarea cu Covid”

„Complicațiile neurologice ale vaccinurilor sunt mult mai rare decât complicațiile neurologice ale Covid-19, arătând încă o dată importanța vaccinării”, susține el.