Regatul Unit al Marii Britanii intenționeze să achiziționeze și mai multe doze de vaccinuri anti – coronavirus de la producătorul AstraZeneca / Oxford pentru a preveni cazurile de îmbolnăviri cu tulpina de Covid – 19 din Africa de Sud.
Vaccinurile de la AstraZeneca / Oxford sunt eficiente în prevenirea îmbolnăvirii cu varianta beta a coronavirusului, cea provenită din Africa de Sud.
Ministrul Sănătăţii, Matt Hancock, spune că Regatul Unit al Marii Britanii și-a asigurat deja o cantitate de 100 de milioane de doze de vaccinuri de la AstraZeneca / Oxford. Conform Reuters, negocierile dintre britanici și AstraZeneca / Oxford pentru achiziția unor noi doze de ser au început deja.
Vaccinul AstraZeneca / Oxford, suspendat în mai multe țări
Vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca / Oxford a fost suspendată în mai multe țări din pricina cazurilor de reacții adverse severe apărute la persoane imunizare cu acest vaccin. Mai multe persoane au dezvoltat cheaguri de sânge. Unii dintre pacienți chiar au decedat după ce s-au vaccinat cu acest ser.
În Africa de Sud spre exemplu, vaccinarea cu AstraZeneca / Oxford a fost suspendată în luna februarie a acestui an după ce s-a constatat că acest ser oferă o foarte mică protecție în fața tulpinii africane de Covid – 19.
Tulpina africană de coronavirus a fost redenumită de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), mutația fiind acum cunoscută sub numele de „beta”.
Producătorul AstraZeneca / Oxford lucrează intens pentru dezvoltarea unor noi vaccinuri care să fie eficiente în prevenirea infecțiilor cu noile tulpini ale coronavirusului. Regatul Unit al Marii Britanii se numără printre țările care s-a angajat să finanțeze studiile pentru dezvoltarea unor noi seruri.
„Am început negocieri comerciale cu AstraZeneca pentru a asigura o variantă de vaccin: viitoare livrări de vaccinuri Oxford AstraZeneca, care au fost adaptate pentru varianta B.1.351, identificată pentru prima dată în Africa de Sud”, a afirmat ministrul Sănătății Hancock, conform news.ro.
Regatul Unit al Marii Britanii se poate lăuda cu cea mai avansată campanie de vaccinare anti – coronavirus de la nivel european. Succesul campaniei de imunizare în masă a populației este însă pus în pericol de răspândirea noilor variante ale Covid – 19 care se răspândesc pe teritoriul țării și care provoacă din ce în ce mai multe cazuri de îmbolnăviri cu Covid – 19. Vestea bună este că aproximativ 50% din populația adultă a țării a fost complet imunizată împotriva coronavirusului.