În ultimul an foarte puțini cetățeni au mai avut posibilitatea să călătorească în afara granițelor din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus.

În timp ce unii au fost mai îndrăzneți și și-au organizat deja vacanțele de anul acesta, alții încă așteaptă să-și facă planuri de concediu.

Se preconizează că anul acesta să fie aglomerat de vacanțe. Comisia Europeană elaborează zilele acestea un plan pentru ca vacanțele turiștilor europeni să aibă loc în condiții de siguranță. Instituția vrea să se asigure că haosul va fi evitat în această vară. Pentru asta au fost stabilite noi politici pentru ca vacanțele turiștilor europeni să fie eficientizate la maxim.

Vacanță în 2021: Cum vor arăta concediile europenilor de anul acesta

Când va fi implementat certificatul verde digital?

Multe state europene au început deja să elibereze certificate digitale de vaccinare. Oficial, documentul va fi lansat în Uniunea Europeană (UE) la data de 1 iulie. Până atunci platforma pe care vor fi înregistrate aceste certificate ar trebui să fie complet gata.

Asta înseamnă practic că, începând de luna viitoare, certificatele digitale verzi de vaccinare ar trebui să fie în vigoare în toate statele membre ale Uniunii Europene (UE).

Conform Politico, prin intermediul acestor documente ar trebui să fie facilitate călătoriile în afara țării pentru toți cetățenii europeni.

Denumirea completă a documentului este „certificatul verde digital european”. Acesta va conține un cod QR unic pentru fiecare călător. În baza acestui cod, cetățenii pot face dovada faptului că s-au vaccinat anti – coronavirus, că au fost testați negativ pentru Covid – 19 sau pot dovedi faptul că au anticorpi dobândiți prin vindecarea de această boală.

Fiecare țară membră a Uniunii Europene (UE) poate decide dacă menține în vigoare restricțiile pentru cetățenii străini.

Comisia Europeană propune totuși ca persoanele care dețin un astfel de document să fie exceptate de la obligativitatea de a se testa pentru Covid – 19 la sosirea într-o altă țară. Propunerea nu va fi implementată în mod obligatoriu de către toate țările.