O femeie în vârstă de 50 de ani din Alberta, Canada, a decedat din cauza unor cheaguri de sânge formate după ce i-a fost administrat serul produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca. Anunțul a fost făcut de autoritățile medicale din această țară.

În Alberta s-au vaccinat împotriva coronavirusului până în acest moment peste 253.000 de doze de ser AstraZeneca. Dintre acestea, au fost raportate două cheaguri de sânge și un singur deces.

O femeie a murit după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca

Luna trecută, o altă provincie canadiană, Quebec, a raportat primul deces al unei persoane care primise tot vaccinul AstraZeneca. În luna aprilie, Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că formarea cheagurilor de sânge după imunizarea cu acest ser ar trebui catalogată drept efect foarte rar.

Atunci, specialiștii au anunțat că există „o legătură posibilă între vaccinare și cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”. Totuși, oamenii de știință și medicii susțin în continuare că beneficiile vaccinului AstraZeneca întrec riscurile.

Problemele pe care le-au cauzat vaccinurile produse de AstraZeneca și Johnson&Johnson

Vaccinurile anticoronavirus dezvoltate de AstraZeneca şi Johnson & Johnson sunt suspectate că ar provoca un tip foarte rar de cheaguri de sânge. Efectele secundare ar putea avea legătură cu metoda pe care se bazează ele – vectorul viral. Chiar dacă multe țări din lume au impus limite de vârstă pentru imunizarea cu acest ser, sau chiar au anulat campania de vaccinare cu respectivele seruri, România a continuat să administreze vaccinurile tuturor persoanelor care au vrut să se vaccineze.

Ultima oră! O femeie a murit după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că în acest moment este important să fie vaccinate cât mai multe persoane împotriva acestui virus ucigaș, precizând că riscurile sunt mult mai mici decât beneficiile pe care le primesc cei care se vaccinează.

În România au fost administrate până acum 605.733 de doze de vaccin AstraZeneca, și au fost raportate raportate 5.934 de reacții adverse.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<