Cu toate că de la începutul pandemiei medicii au avertizat în legătură cu automedicația și au recomandat pacienților testați cu corovirus să meargă la spital au existat și persoane care au preferat să se trateze acasă.

Bărbatul a suferit o intoxicație cu Paracetamol

O astfel de decizie a luat și un bărbat din Botoșani care deși fusese infectat cu coronavirus a preferat să se trateze pe cont propriu, decât să meargă la spital. Doar că în cazul său a luat prea multe pastile și din acestă cauză ficatul sau nu a mai putut face față. El a ajuns să ia câte două pastile de paracetamol la fiecare două ore ceea ce i-a dăunat foarte tare.

Potrivit Monitorul de Botoșani, bărbatul a decedat la spital la sfârșitul săptămânii trecută. El a suferit un  stop cardiorespirator, după ce a avut o insuficiență de organe pentru că s-a intoxicat cu paracetamol.

„Pacientul prezenta un test rapid Covid pozitiv, cu intoxicație la Paracetamol. A luat timp de mai multe zile câte două comprimate de paracetamol la p atru ore. Starea lui era foarte gravă, cu saturație mică de oxigen în sânge”, a declarat dr. Andreea Stărică, din cadrul SJA Botoșani.

Specialiștii avertizeză. Atenție la automedicația contra coronavirusului. Un bărbat a murit după ce s-a tratat pe cont propriu
Foto: pixabay.com

Starea acestuia s-a agravat rapid

După ce a fost preluat de medicii de la Urgențe, pacientul de 70 de ani a ajuns imediat în secția ATI, în stare critică. Iar în cele 24 de ore de la internare starea sa de sănătate a continuat să se deterioreze. Ceea ce a dus la un stop cardio respirator. Chiar dacă personalul medical a încercat să-l resusciteze, ei nu au mai reușit să-i repornească inima și au fost nevoiți să declare decesul.

În literatura de specialitate cantitatea maximă de paracetamol într-un interval de 24 de ore este de  4.000 de miligrame. Însă bărbatul care s-a tratat acasă a ajuns să ia 6.000 de miligrame, mai multe zile la rând ceea ce i-a afectat foarte tare ficatul.

,,Dacă e să ai Covid, ai şi acasă şi la spital”

Potrivit avertismentului lansat din nou de medici, cele mai multe persoane care au ales să se trateze pe cont propriu împotriva coronavirusului au ajuns în stare foarte gravă în unitățile medicale.

„Unora le este frică să vină la spital. Boala nu o poţi păcăli. Dacă e să ai Covid, ai şi acasă şi la spital. Asociază spitalul cu forme grave de boală şi spun că vor să stea acasă. Unii nu cred în Covid. Alţii se tratează acasă şi când văd că nu se mai poate vin, se testează, ies pozitivi şi deja evoluţia este nefavorabilă”. A afirmat medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Aceasta a mai subliniat că în astfel de situații automedicația este ,,total greșită”.

„Automedicaţia este total greşită. Dacă există nişte investigaţii minime, o rază, o analiză, de la care să pornească un tratament, evoluţia este mult mai bună”.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<