Un raport publicat de către Organizația Salvați Copiii arată că jumătate dintre minorii din România sunt victimele abuzurilor de natură fizică și sexuală. Raportul arată că foarte mulți copii au de suferit și pe plan emoțional.

Cifrele că arată că un copil din doi este victima abuzurilor de orice fel. Același raport mai arată că unul din trei copii trăiește în sărăcie, iar din această cauză se află în risc de excluziune socială.

Totul pleacă se pare de la educație. Conform Organizației Salvați Copiii, unul din copii din România suferă de analfabetism funcţional. Cazurile de violență fizică, emoțională sau sexuală sunt adesea întâlnite în familiile acestor copii.

Raportul scoate la suprafață cifre tragice. Se pare un procent de șase copii dintr-un total de 1 000 nu apucă vârsta de un an.

Organizația Salvați Copiii mai atrage atenția și asupra fenomenului mamelor tinere. Se pare că, în fiecare an, în jur de circa 750 de  fete care au sub 15 ani devin mame.

O altă situație gravă este aceea în care copiii cresc fără părinți. Conform cifrelor citate de Digi24, sunt cel puțin 100 000 de copii în România care trăiesc fără ambii părinți sau doar cu unul singur, motivele fiind diverse, de la migrație la deces.

Organizația Salvați Copiii trage un semnal de alarmă și solicită autorităților din România să ia măsuri urgente.

„Organizaţia solicită autorităţilor să oprească starea de neconstituţionalitate în care s-au adâncit an de an programele politice ale partidelor, legile bugetului de stat şi deciziile privind alocările bugetare locale, a căror fundamentare strategică şi aplicativă nu a avut în vedere principiul constituţional al asigurării unui ‘regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor copilului şi cere Parlamentului şi Guvernului măsuri urgente pentru 10 probleme majore cu care se confruntă copiii în România”, se arată într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Principalele probleme cu care familiile din România se confruntă

Multe familii din România se confruntă cu diverse probleme, iar primii care au de suferit sunt copii. Se pară că cele mai multe probleme se trag din cauza sărăciei și a lipsei educației.

Toate aceste probleme s-au intensificat odată cu pandemia de coronavirus. Școala a fost trecută în sistem online, copiii au învățat de acasă, iar cazurile de violență domestică s-au înmulțit. Tot din cauza pandemiei de coronavirus, mulți dintre copiii din România au fost privați de educație pentru că s-au aflat în imposibilitatea de a participa la școala online.

Semnal de alarmă! Jumătate dintre copii sunt victimele violenței fizice, emoționale sau sexuale