De la începutul campaniei de vaccinare, reacțiile alergice la vaccinul contra coronavirusului au fost destul de puține comparativ cu numărul de persoane vaccinate. Și în foarte multe cazuri au fost reacții alergice de tip loc sau comune.

În ce stare se află femeia?

Duminică însă, o femeie a suferit o reacție adversă severă de tip anafilactic după ce a fost vaccinată cu serul AstraZeneca.

Femeia de 46 ani a ajuns la spital. Ea mers la un centru de vaccinare din Slatina pentru a primi prima doză de ser produsă de AstraZenreca. După ce administrarea vaccinului ea a suferit o reacție severă, de tip anafilactic, cu toate că acesta nu mai dezvoltase astfel de reacții în trecut.  După ce a primit îngrijiri de urgență din partea personalului medical din centru, femeia a fost transportată la o unitate medicală unde a primit îngrijiri suplimentare.

 „La data de 21 februarie, într-un centru de vaccinare din judeţul Olt, o persoană în vârsta de 46 de ani, de sex feminin, a dezvoltat o reacţie severă post vaccinare, de tip anafilactic. Aceasta s-a prezentat pentru primirea primei doze de vaccin de la AstraZeneca. Iar în aproximativ 10 minute după administrarea vaccinului a dezvoltat o reacţie alergică cu criterii de şoc anafilactic. Menţionăm că pacienta nu era cunoscută cu istoric de reacţii alergice. Personalul medical aflat în centrul de vaccinare i-a acordat de urgenţă îngrijirile medicale de specialitate Conform procedurilor existente, cu ameliorarea rapidă a stării clinice. Ulterior, a fost solicitat serviciul de urgenţă în vederea transportării acesteia la unitatea spitalicească din muncipiul Slatina pentru primirea îngrijirilor medicale suplimentare”. A a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Totuși, pacienta a rămas în continuare sub supravegherea medicilor de la la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Cu toate că ea a părăsit secția de Terapie Intensivă. În prezent starea de sănătate a acesteia este bună.

 

O femeie a suferit o reacție alergică severă după ce a fost vaccinată cu AstraZeneca. Este primul caz de acest fel din România!

Valeriu Gheorghiță despre acest caz

Vorbind despre acest caz, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a afirmat că este primul caz de șoc anafilactic care a apărut în România după administrarea vaccinului. Potrivit specialistului, acest tip de reacție la vaccin este extrem de rar. Și apare de doar două până la cinci cazuri la un milion de doze de ser administrate.

Cât despre reacțiile alergice care apar după administrarea vaccinului, medicul Valeriu Gheorghiță a spus că majoritatea sunt minore. Adăugând că vârsta medie a celor care au dezvoltat reacții adverse este de 41 de ani. Iar o reacție precum șocul anafilactic este foarte rară. Și de regulă apare la cei care au o alergie. Chiar dacă nu au depistat acest lucru.

De la începutul campaniei de vaccinare 229.806 români au primit prima doză  de ser. Iar 589.641 au fost vaccinați cu ambele doze.