Vești bune de la Guvern! Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede majorarea cuantumului indemnizaţiei de şomaj acordată persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an. Iată care sunt cele mai noi informații despre acest subiect de interes pentru români!

Crește valoarea indemnizației de șomaj

A fost promulgată legea care vizează majorarea indemnizației de șomaj acordată celor care au un stagiu de cotizare de cel puțin un an. Acesta urmează să fie egal cu valoarea indicatorului social de referință.

Potrivit actului normativ, cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, şi este egal cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an.

Cu alte cuvinte, persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an vor putea beneficia de o indemnizație de șomaj mai mare, se arată într-o propunere legislativă ce a primit azi semnătura președintelui țării și care va fi publicată curând în Monitorul Oficial.

Cât va ajunge cuantumul indemnizației de șomaj

Cuantumul indemnizației de șomaj se va majora și va ajunge la valoarea indicatorului social de referință (ISR) în vigoare la data stabilirii acestuia.

După ce propunerea legislativă va ajunge să se aplice, cu condiția ca valoarea ISR să rămână tot la pragul de 525,5 lei, cineva care a cotizat cel puțin un an la bugetul de stat va putea să obțină o indemnizație de șomaj cu 130,5 lei mai mare.

“Am formulat prezenta propunere legislativă prin care facilităm acordarea unui ajutor bănesc însemnat categoriei de cetățeni care se află în şomaj (…). Credem că şomerii trebuie susținuti, în special în această perioadă de criză, pentru că, în scurtă vreme, familiile lor se vor afla la limita subzistenței”, scrie în expunerea de motive.

Este important de precizat că în prezent legea nr. 76/2002 stabilește că valoarea indemnizației de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum un an este de 75% din valoarea ISR.

Pentru a beneficia de șomaj de la stat, o persoană trebuie să fie înregistrată la agenția pentru ocuparea forței de muncă în a cărei rază teritorială își are domiciliul.