Comisia Europeană a venit cu o propunere potrivit căreia în 2021 fiecare stat membru ar fi urmat să stabilească dacă rămâne la ora de iarnă sau ora de vară. Fără a mai fi nevoie să se facă acestă schimbare în fiecare an.

Se trece la ora de vară în ultimul weekend din martie

Se poate observa deja că a început să se întunece mai târziu. Iar după echinocțiul de primăvară, care va avea loc pe 20 martie 2021, când ziua și noaptea vor fi egale, după aceea ziua va începe oficial să crească. Lucru care se va întâmpla până pe 21 iunie.

Ceea ce înseamnă că în trei săptămâni se va trece la ora de vară. Mai exact în ultimul weekend al lunii martie. Acesta va fi momentul când oamenii vor da ceasul înainte cu o oră. Astfel că ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Decizia de a introduce ora de vară a avut scopul de a crește numărul de ore în care oamenii puteau beneficia de lumină naturală. Decizie care era de ajutor în trecut, mai ales pentru lucrătorii din agricultură. Totuși, ora de iarnă este considerată cea standard.

Acest sistem de schimbare a ore a fost adoptat de statele europene în secolul trecut pentru a ajuta la economisirea energie. Mai ales pe timpul războiului sau a crizelor apărute din cauza lipsei petrolului în 1970.

Când ar putea renunța România la schimbarea orei? Data la care se dau ceasurile înainte
Foto: pixabay.com

Totuși, Comisia Europeană a făcut o propunere potrivit căreia să se renunțe la schimbarea orei în Europa. De asemenea, statele ar fi trebuit să decidă în 2021 dacă vor adopta ora de vara sau ora de iarnă. Și cu toate că această decizie ar fi trebuit să fie anunțată de statele membre până în 2020, din cauza pandemiei acest lucru a fost amânat.

Decizia României

România a realizat o propunere legislativă, astfel încât să se renunțe la ora de vară și să se păstreze doar cea de iarna. Însă aceasta inițiativa a fost respinsă de Senat, într-o ședință din 29 mai 2018, care și-a exprimat poziția de a nu susține această inițiativă legislativa. Proiectul a fost trimis în Camera Deputaților care a dat pe 22 ianuarie 2020, de asemenea, aviz negativ. Până la urmă această inițiativă legislativă a fost trimisă în comisii pentru a se face un alt raport. Dar deocamdată trebuie luată o decizie la nivel european.