Este vorba despre Austria, care a devenit cea de-a treia țară din Europa care a decis să renunțe la vaccinarea populației cu vaccinul AstraZeneca. Totuși, ministrul austriac al Sănătății, Wolfgang Muckstein, a anunțat că autoritățile vor continua să administreze primele doze până la începutul lunii iunie, însă vaccinul nu va mai fi utilizat ulterior.

Austria renunță la AstraZeneca

În plus faţă de întârzierile persistente ale livrărilor, care au determinat Comisia Europeană să deschidă o procedură judiciară împotriva companiei britanico-suedeze, ministrul Muckstein a evocat totodată reticenţele populaţiei austriece legate de cazurile foarte rare de tromboze pe care acest vaccin poate să le provoace.

Ministrul austriac, care la bază este și medic, a spus că este vorba despre „un vaccin eficient, care oferă o protecție ridicată”, în concordanţă cu punctele de vedere ale Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care consideră că beneficiile aduse de acest ser sunt mai mari decât riscurile.

Aproape 9 milioane de locuitori austrieci s-au vaccinat până în prezent

În Austria s-au vaccinat până în prezent 8,9 milioane de locuitori cu cel puțin o doză din serul dezvoltat împotriva coronavirusului. Țara această a plasat deja comenzi de milioane de vaccinuri pentru 2022 și anul 2023 și mizează în principal pe serurile produse de companiile Pfizer-BioNTech și Moderna, care folosesc tehnologia ARN mesager.

Danemarca a decis la jumătatea lunii aprilie să nu mai folosească vaccinul AstraZeneca, devenind prima ţară din Europa care a renunţat la acest ser. Ea a fost urmată în luna mai de Norvegia, care a adoptat o decizie similară.

Adio AstraZeneca! S-a luat decizia de a înceta campania de vaccinare cu acest ser

Cele mai multe dintre ţările europene continuă să folosească vaccinul AstraZeneca, iar unele dintre ele au condiţionat utilizarea acestui ser de anumite grupe de vârstă, conform agerpres.ro.

Cum acționează vaccinul AstraZeneca / Oxford?

Odată injectat vaccinul AstraZeneca / Oxford, organismul uman produce globule albe capabile să lupte cu coronavirusul și să ne protejeze împotriva îmbolnăvirii.

Vaccinul de la AstraZeneca / Oxford se administrează în două doze distincte la un interval care poate varia între patru și 12 săptămâni.

Au apărut controverse mari în legătură cu eficacitatea vaccinului produs de compania farmaceutică AstraZeneca. Inițial, în timp ce cercetătorii italieni nu recomandau ca persoanele mai în vârstă de 55 de ani să fie vaccinate cu acest ser, medicii din Germania afirmau că vaccinul poate fi injectat persoanelor care au maxim 65 de ani. Chiar dacă a primit avizul din partea EMA, sunt țări din Europa care au privit cu scepticism eficacitatea vaccinului AstraZeneca. Europa se confruntă cu al treilea val al pandemiei așa că autoritățile sunt hotărâte să accelereze campaniile de vaccinare.


→ Recuperează până la 3500 euro dacă ai muncit în Germania în ultimii 4 ani<