Cei doi specialiști în sănătate sunt de părere că următoarea perioadă va fi liniștită, iar virusul nu va crea probleme din punct de vedere epidemiologic. Totuși, medicii trag un semnal de alarmă și spun că problemele ar putea apărea la toamnă.

Reprezentantul României la OMS, medicul Alexandru Rafila, a vorbit despre certificatul de călătorie și a precizat că apariția acestuia dorește să faciliteze călătoriile și că nu este vorba despre discriminare. Conform acestuia, pandemia va fi ținută sub control pe perioada verii, explicând că în funcție de numărul celor care se vaccinează vor pute apărea probleme în toamnă.

Cum va arăta evoluția pandemiei de coronavirus vara aceasta

“Eu cred ca în această vară lucrurile vor intra pe un făgaș normal, în UE numărul scade, nu doar în România, ci și în țările UE. În toamnă poate reapărea o problemă care să genereze restricții suplimentare nu pentru persoanele vaccinate”, a mai spus Alexandru Rafila.

De cealaltă parte, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Marinescu, susține cele spuse de Alexandru Rafila și a declarat că efectele măsurilor de relaxare luate de autorități se vor vedea peste trei luni.

Acesta este viitorul pandemiei de coronavirus! Cum va arăta vara noastră și când vor începe marile probleme

“Certificatul de călători va fi un impuls va fi mai ușor, ne va ajuta, probabil peste tot se va întâmpla la fel, probabil vara va fi liniștită în Europa. Nu mă gândesc neapărat la un val patru, dar mă gândesc la un anumit risc, ar putea să se vadă spre sfârșitul verii”, a explicat Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș.

Campania de vaccinare în România

Campania de vaccinare anti – coronavirus din România a început în data de 27 decembrie 2020, în același timp cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.

În cinci luni de la demararea campaniei de imunizare în masă a populației României au fost vaccinați peste 4 milioane de cetățeni. Ținta Guvernului de la București era ca până la 1 iunie 2021 să fie vaccinate 5 milioane de persoane.

Cifrele pandemiei de coronavirus

De la debutul pandemiei de coronavirus și până în prezent au fost înregistrate 1.078.863 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre aceștia, 1.042.898 de pacienți au fost declarați vindecați. Din păcate, virusul ucigaș a luat viețile a zeci de mii de români. Până astăzi, 30.815 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.